Την κρίση την δημιούργησε όχι η έλλειψη αλλά το πλεόνασμα χρήματος..!

ευρώ

Η κρίση για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οφείλεται στην περίφημη "έλλειψη ρευστότητας". Οι Τράπεζες δεν έχουν να δανείσουν. Οι άνθρωποι να καταναλώσουν. Οι επιχειρήσεις να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους. Το κράτος να εισπράξει φόρους. Η λογική εξήγηση είναι: "Δεν υπάρχουν χρήματα γιαυτό  είμαστε σε κρίση".

Η αληθινή αιτία είναι το ακριβώς αντίθετο. Την κρίση την δημιούργησε όχι η έλλειψη χρήματος αλλά το... πλεόνασμα! Ας πάρουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ. Τεράστια κεφάλαια που ασφυκτιούσαν εκτιμούν ότι η καλύτερη επένδυση είναι στην αγορά ακινήτων. Και όντως επενδύουν σ΄αυτήν. Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, αγοράζονται γοργά. Το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται και αρχίζουν να αγοράζουν και απλοί οικογενειάρχες με τραπεζικά δάνεια που δίδονται αφειδώς. (Η επένδυση είναι "σίγουρη"). Στο μεταξύ λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης οι τιμές των ακινήτων διπλο-τριπλασιάζονται.

Ιδού τι συμβαίνει λοιπόν. Σπίτια των 100.000 δολαρίων πωλούνται προς 250.000 δολάρια. Ήδη έχει δημιουργηθεί η περίφημη "φούσκα των ακινήτων". Και πότε "σκάει"; Όταν τα ισχυρά κεφάλαια διαπιστώνουν ότι η αγορά των ακινήτων έχει κορεστεί και δεν προσφέρει κέρδη. Τότε αποχωρούν. Χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον πια, οι τιμές-φούσκες των ακινήτων είναι παρελθόν. Σπίτια που αποκτήθηκαν με δάνεια 300.000 δολαρίων, δεν αξίζουν ούτε 100.000. Χιλιάδες μένουν απούλητα, ανεξόφλητα. κυριολεκτικά στα αζήτητα. Αυτό που ονομάζεται "κρίση" έχει έρθει.

Ας δούμε το παράδειγμα της Ελλάδας. Και στην περίπτωσή μας το πλεόνασμα χρήματος έφερε την κρίση. Η Ελλάδα χρηματοδοτείται με υπέρογκα ποσά από την Ε.Ε. Τα δισ. ευρώ που στέλνουν οι Ευρωπαίοι, διανέμονται μεταξύ κράτους (προσλήψεις, δημόσια έργα, Ολυμπιακοί Αγώνες, εξοπλισμοί κ.α.) και των ιδιωτών (εταιρείες μαμμούθ στα ΜΜΕ, την εγχώρια ναυσιπλοία, το τραπεζικό σύστημα κ.α.). Και δημιουργούν μια τεράστια φούσκα παντού: Υπέρογκοι μισθοί, χιλιάδες πλεονάζουσες επιχειρήσεις μικρομεσαίων, υπεράριθμο προσωπικό, αδικαιολόγητες "κοινωνικές" δαπάνες κ.α.

Για να συντηρηθεί η πλαστή ευημερία των επιδοτήσεων, η χώρα δανείζεται όλο και περισσότερο από τους διεθνείς δανειστές. Και όταν αυτό έπιασε οροφή, άρχισε η επιστροφή ΟΛΩΝ (κράτος, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι), στην πραγματική βάση της οικονομίας.

Την κρίση και στην Ελλάδα, την έφερε το πλεόνασμα κεφαλαίων πάνω στο οποίο οι πολιτικοί έστησαν μια φούσκα, αντί να την εκσυγχρονίσουν και να της προσφέρουν τις πλήρεις υποδομές που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί και να μην την τρομάζει το μέλλον.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης