Τα βλέμματα ( και ) των Γάλλων στο ΕΚΤ..!

Το ευρώ καταβυθίζεται, με την κ. Μέρκελ να είναι μόνη εναντίον όλων στο πιο κρίσιμο ζήτημα: Να επέμβει η ΕΚΤ τυπώνοντας ευρώ ή εκδίδοντας ευρωομόλογα; Η Γαλλία είναι υπέρ. Όμως έχει συμφωνήσει να "μην μιλά δημόσια γι αυτό"! Ήδη η εφημερίδα Finansial Times περιγράφει την Γαλλική στάση ως στάση αναμονής. Περιμένει δηλαδή σαν χριστουγιεννιάτικο δώρο την ΕΚΤ να δράσει.

Η Γαλλία πιστεύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να προετοιμασθεί για να αυξήσει τις παρεμβάσεις της, εφόσον οι ηγέτες της ευρωζώνης ολοκληρώσουν - στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου - μία σειρά από δράσεις, οι οποίες θα πείσουν την κεντρική τράπεζα ότι έχει κατοχυρωθεί ένα μόνιμο πλαίσιο για την επιστροφή της Ευρωζώνης στη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Βασικά στοιχεία αυτού του πλαισίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η επίτευξη πειστικής προόδου στην προώθηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας που έχει καθυστερήσει πολύ, η ψήφιση του προγράμματος της νέας ιταλικής κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι για τη μείωση του ελλείμματος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σαφείς ενδείξεις προόδου όσον αφορά τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν θέλουν να φαίνεται ότι ασκείται πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξημένες παρεμβάσεις. «Είναι σκόπιμο να μην πολιτικοποιηθεί αυτή τη στιγμή η συζήτηση γύρω από την ΕΚΤ. Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να κάνει κάτι, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας ή η Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), αυτό πρέπει να το αποφασίσει μόνο η ίδια», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Ανάλυση του πρακτορείου Reuters, με τίτλο: «Η ευρωζώνη κατευθύνεται στην άβυσσο, περιμένοντας την ΕΚΤ», σημειώνει ότι το ευρώ μπορεί να αρχίσει να εκτροχιάζεται, αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν σε μία πολιτική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, ώστε η ΕΚΤ να παρέμβει τότε μαζικά για να στηρίξει τα κρατικά ομόλογα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ξένοι επενδυτές ήδη εγκαταλείπουν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν απελπισμένα να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους, μεταξύ των οποίων και ομόλογα, οι καταθέτες αποσύρουν αυξανόμενα ποσά από τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης και ο διατραπεζικός δανεισμός παγώνει, αναγκάζοντας όλο και περισσότερες τράπεζες να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση. Η Ιταλία έχει ένα «βουνό» χρέους που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει από τον Ιανουάριο και το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της έφτασε την Παρασκευή το 8%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης