Τέσσερα fund διαγκωνίζονται για "κόκκινα δάνεια" της ΕΤΕ

Τέσσερις διεκδικητές διεκδικούν την εξαγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Earth», που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για την τσεχική εταιρεία APS, τη νορβηγική B2 Holding, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist. Τα τέσσερα επενδυτικά funds κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστεροι φέρονται να είναι η APS και η Hoist.

Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες). Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι περίπου επτά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, τηρώντας την υποχρέωση που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, είχε απευθυνθεί στους δανειολήπτες προτείνοντάς τους την οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφθανε το 70%.

Στο σχετικό κάλεσμα είχε ανταποκριθεί μόλις το 4%-5% των δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 8.000-10.000 οφειλέτες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης