Σχέδιο ισχυρής στήριξης του ελληνικού τουρισμού με μείωση φάρων και εκσυγχρονισμό υποδομών

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ειχε κανέναν σχέδιο για τον τουρισμό, εκτός αν ήταν σχέδιο ένα μπαράζ πρόσθετων φόρων. Έτσι η πορεία του ελληνικού τουρισμού (άνοδος τα προηγούμενα χρόνια - μείωση φέτος) οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντες, το αρμόδιο Υπουργείο τουρισμού ήταν θεατής.

Η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος άμεσα. Τόσο ο ΦΠΑ θα μειωθεί όσο και το τέλος διαμονής θα επαναξιολογηθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την εξής εντολή: «ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές».

Στις «άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για τον τουρισμό περιλαμβάνονται με βάση το έργο που ανέθεσε ο πρωθυπουργός:

1. Αμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).

2. Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

3. Επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες.

4. Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους.

5. Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του ΕΟΤ για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του brand name της χώρας.

6. Συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.ά.).

7. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ακολουθώντας το παράδειγμα των Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου (silver economy).

Επιπλέον, η  βελτίωση των υποδομών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών αποτελούν επίσης προτεραιότητες για τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει στον τομέα του τουρισμού ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης