Στοιχεία σοκ για το μέγεθος του Folli Follie Group στην Ασία

Ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group) αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez&Marsal (A&M), το οποίο αποτιμά τον όμιλο στο 1/10 της σημερινής του αξίας με βάση τον τζίρο. Η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί πλήρως με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει ερευνών, νομικής και οικονομικής φύσης, την επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων 2017 (και πιθανότατα τον επανέλεγχο παλαιότερων χρήσεων) και την απονομή ευθυνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017», η εταιρεία εμφανίζεται να έχει έσοδα από τις δραστηριότητές της στην Ασία μόλις στο 1/10 των δημοσιευμένων στις οικονομικές καταστάσεις 2017 (ήτοι 116,847 εκατ. δολ. από 1,112 δισ. δολ. αντίστοιχα), ζημιές 44,702 εκατ. δολ. έναντι κερδών 316,444 εκατ. δολ., αποθέματα 33,873 εκατ. δολ. από 581,681 εκατ. δολ. και τραπεζικά διαθέσιμα μόλις 6,4 εκατ. δολ. από 296,771 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η FF Group ο ενοποιημένος τζίρος του 2017 ανήλθε στο 1,665 δισ. δολάρια.

Προφανώς η εικόνα του ομίλου αλλάζει άρδην με τα νέα δεδομένα, ενώ για την οριστικοποίηση των στοιχείων απαιτείται ειδικός έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή, θέμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε η FF Group στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, αν και έχει επισήμως αναφερθεί στο παρελθόν σε ανάθεση του εν λόγω έργου στην ΕΥ. Όμως η φερόμενη απόσυρση της EY και οι συζητήσεις για ανεξάρτητο πάροχο έχουν θέσει το θέμα σε εκκρεμότητα τα τελευταία 24ωρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα παρακολουθεί στενά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία τελεί εν αναμονή της υλοποίησης από την πλευρά της εισηγμένης των δεσμεύσεων που ανέλαβε, σε συνέχεια του μπαράζ παραιτήσεων συμβούλων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων οι ιδρυτές της εταιρείας Δημήτριος Κουτσολιούτσος και (η σύζυγός του) Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, που άφησαν στο τιμόνι της εταιρείας τον γιο τους Τζώρτζη.  

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσολιούτσος επιχείρησε να αναλάβει την ευθύνη σημειώνοντας για την κρίση στον όμιλο: «Δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ., ενώ ανακοινώθηκε ότι η Βασιλική Αναγνωστοπούλου αναλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος μέλους της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου Μιχαήλ Τσιμπρή. Η εταιρεία ανέλαβε 5+3 δεσμεύσεις 

1. Αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο 
2. Λειτουργική αναδιάρθρωση 
3. Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση 
4. 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο 
5. Εγκαθίδρυση εταιρικής διακυβέρνησης 

Επίσης αποφάσισε: α) την αντικατάσταση των διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας, β) αλλαγές στο Δ.Σ. της FFG με πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή για την αναδιάρθρωση του ομίλου και γ) διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες του «κακού» και να ασκηθούν τα ενδεδειγμένα δικαστικά μέσα κατά παντός υπευθύνου.

Εξάλλου η εγκληματολογική (forensic) της A&M αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν διαπιστώνεται υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. 

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της F.F., η Ε.Κ. αναμένει έναρξη όλων των διαδικασιών που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση έχοντας ήδη καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους της F.F. πως τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση κάθε στοιχείου που αναφέρεται στην ανακοίνωση θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Σε ό,τι αφορά τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young, η Ε.Κ. αναμένει άμεση διευκρίνιση για το εάν η E.Y. παραμένει σύμβουλος της εταιρείας. Στην περίπτωση που εντός των επόμενων ημερών δημοσιοποιηθεί αποχώρηση της E.Y. από την υπόθεση F.F., η εισηγμένη εταιρεία υποχρεούται να επιλέξει και να ενημερώσει άμεσα την εποπτική αρχή για την επιλογή του νέου συμβούλου.

Οι σχετικές διαδικασίες θα βελτιώσουν την πρόβλεψη για το πότε εντέλει θα κλείσει η υπόθεση, που δεν αποκλείεται να πάρει… μήνες, ανάλογα και με τη διάρκεια των ελέγχων σε παλαιότερες οικονομικές χρήσεις, κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία λέει ότι συνεχίζει τις επαφές με πιθανούς επενδυτές και πιστωτές, ενώ αναζητά και νέο χρηματοοικονομικό σύμβουλο την ώρα που η Deloitte αναμένεται να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης αρχές Οκτωβρίου 2018. 

Στα θέματα ρευστότητας, διερευνά πιθανούς φορείς νέας χρηματοδότησης, ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση 603.543 επιπλέον μετοχών Dufry, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη απελευθερωθεί βάσει του SPA.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη πουλήσει 426.505 μετοχές Dufry έναντι μετρητών (σήμερα κατέχει 804.728 μετοχές).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης