Στην Ευρωζώνη η ανεργία άγγιξε το 10,4%

Ανεργία

«Είναι απαράδεκτο ένας στους τέσσερις νέους να είναι άνεργος» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σε οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

«Καλπάζει» η ανεργία στην Ελλάδα και πλέον εκτιμάται πως οι στρατιές των ανέργων ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα. Την ίδια ώρα, ο ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών αδυνατεί να βρει εργασία. Χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Γιούροστατ) έδωσε τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στα κράτη-μέλη για τον Οκτώβριο του 2011. Το εντυπωσιακό είναι ότι οριοθετεί το γενικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα στο 19,2%, έναντι 18,2% που είχε ανακοινώσει προ δεκαπενθημέρου η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον ίδιο μήνα.

Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών να συγκλίνουν ότι πολύ σύντομα η ανεργία θα ξεπεράσει και το... φράγμα του 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκε αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων αφού τον αντίστοιχο μήνα του 2010 είχε κλείσει στο 13,5%.

Ένας στους τέσσερις νέος είναι άνεργος

Στους νέους έως 25 ετών η ανεργία φθάνει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη στο 47,2% (έναντι 45,5% που ήταν η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ), λαμβάνοντας εφιαλτικές διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2008, όταν δηλαδή ξεκινούσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία στους νέους ήταν 21,2%, ποσοστό που εθεωρείτο τότε ιδιαίτερα υψηλό. Αλλά και στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών η εικόνα είναι απογοητευτική με το σκεπτικό ότι ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25,3% από 18,3% το 2010) παραμένει άνεργος.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γιούροστατ, βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πίσω μόνο από την Ισπανία (22,7% γενικό σύνολο και 48,3% στους νέους) και απειλεί να την προσπεράσει σε περίπτωση που και το τρέχον έτος, όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση. Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση μεγαλύτερη του 3,5% από 2,8% που είναι η εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

Ολοι πλέον συμφωνούν πως η ανεργία έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ανακοπεί η ανοδική της πορεία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διατυπώσει την πρόβλεψη πως τόσο εφέτος όσο και το 2013 θα διαμορφωθεί άνω του 19% σε ετήσια βάση, επίπεδα που τα έφθασε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μακροχρόνια άνεργοι

Επίσης προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, όσων δηλαδή αδυνατούν να βρουν δουλειά για πάνω από έναν χρόνο. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους πλησιάζει το 50% του συνολικού αριθμού των ανέργων, δηλαδή προσεγγίζουν τα 500.000 άτομα. Ασφαλή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των μακροχρόνια ανέργων θα δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛΤΣΑΤ με την ανακοίνωση της ανεργίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.


Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης