Στην Ελλάδα ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα είναι λαθραίο!

Η υπερφορολόγηση στο τσιγάρο ανέδειξε την Ελλάδα στην μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αναφέρεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα.

Μια απτή απόδειξη, το... "ντου" σε Ασπρόπυργο και Λυκόβρυση. Ανδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν κρυμμένες μέσα σε φορτηγά δύο μηχανές με δυνατότητα παρασκευής εκατοντάδων χιλιάδων τσιγάρων ημερησίως.

Το 2019 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης. Κάποια μάλιστα από τα παράνομα εργοστάσια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εν μέσω κορωνοϊού, αποδεικνύοντας ότι η καραντίνα δεν έκαμψε τη δράση των λαθρεμπόρων.

Σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας KPMG (έγινε για λογαριασμό της πολυεθνικής Philip Morris) επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2019 καταναλώθηκαν 38,9 δισ. λαθραία τσιγάρα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι παραποιημένα, αντίγραφα από γνωστές μάρκες, καθώς και τσιγάρα που παρασκευάζονται μεν νόμιμα σε τρίτες χώρες, αλλά διακινούνται στην Ε.Ε. χωρίς σχετική άδεια (γνωστά ως illicit whites). Στην Ελλάδα, τα παραποιημένα τσιγάρα υπολογίστηκαν σε 1,51 δισ. και τα illicit whites σε 1,66 δισ. (εκτός από τα παραπάνω εισαγόμενα).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης