ΣτΕ : Αντισυνταγματικές οι αιφνιδιαστικές κατασχέσεις καταθεσεων κ.α. από το Δημόσιο

Οι αιφνιδιαστικές κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων παρόμοιων πράξεων είναι αντισυνταγματικές! Αυτό έκρινε  το Συμβούλιο της Επικράτειας "κουρελιάζοντας" την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρά σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κτλ. χωρίς πρώτα δεν έχει ενημερωθεί για την κίνηση αυτή ο οφειλέτης από την εφορία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφαση, κατά το άρθρο 30 του ν.δ/τος 356/1974 περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων συνάγεται ότι, σε περίπτωση κατασχέσεως εις χείρας τρίτων απαιτήσεως οφειλέτου του Δημοσίου, δεν απαιτείται η κοινοποίηση στον τελευταίο του κατασχετηρίου εγγράφου. 

Η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη και αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως.

Η έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως εις χείρας τρίτου και εις βάρος οφειλέτη του Δημοσίου πρέπει να κοινοποιείται πριν την εκτέλεση της ούτως ώστε αυτός να μπορεί να στραφεί με τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος κατά της οικείας πράξεως, επιδιώκοντας την ακύρωση ή την αλλαγή της ή να προβεί στην ρύθμιση του χρέους.

Ενδεχομένη παράλειψη της κοινοποιήσεως αυτής οδηγεί στην ακύρωση της πράξεως εκτελέσεως, εφόσον ο οφειλέτης επικαλεσθεί το γεγονός της μη έγκαιρης έλευσης εις γνώση του τού περιεχομένου της έκθεσης αναγκαστικής κατασχέσεως.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος παραπέμπεται στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Μαίου 2014. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τη μεθοδολογία που ακολουθεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών κατά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης