Στήριξη - παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από Γιούνκερ

Σαφέστατη παρέμβαση - στήριξη της Ελλάδας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή έκανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν αφού επισήμανε ότι αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες (συνόδους) δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε γι’ αυτήν, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».

Είναι σημαντικό ότι η παραπάνω παρέμβαση δεν έγινε υπό μορφή απάντησης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά ήταν μέρος της εισαγωγικής ομιλίας του κ. Γιούνκερ. Με άλλα λόγια ήθελε να την κάνει για να στείλει μηνύματα, διαφορετικά δεν θα αναφερόταν σε ένα θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου G7.

Όλοι γνωρίζουν την αγάπη του προέδρου της Κομισιόν για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, μάλιστα αρκετές φορές αυτή η προτίμηση που έχει για τη χώρα μας έχει προκαλέσει δυσφορία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως την περίοδο της μεγάλης κρίσης του 2015.

Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρακολουθεί πολύ στενά τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Και την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του και ενημερωνόταν για την εξέλιξη της συζήτησης στο Εurogroup.

Η Κομισιόν μπορεί να μην έχει αποφασιστικό λόγο στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί αφορά τους δανειστές, τα κράτη - μέλη, ωστόσο και ο κ. Γιούνκερ, αλλά και ο επίτροπος Μοσκοβισί προσπαθούν να επηρεάσουν πολιτικά υπέρ της λύσης, επισημαίνοντας συνεχώς την ανάγκη να υπάρξει συνολική απόφαση ώστε η χώρα να βγει από την επταετή κρίση.

Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν από την Ταορμίνα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ όσο πλησιάζει το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα με δημόσιες δηλώσεις του, αλλά και παρασκηνιακά θα επιδιώξει να επηρεάσει προς την κατεύθυνση μιας συνολικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης