Σοβαρές επιφυλάξεις από τους εφοπλιστές για την επίδραση των καυσίμων μειωμένου θείου στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι εμφανίζονται να «παίζουν» με την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων και στέκονται υποκριτικά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί καλύτερα από τη χώρα μας ο πλούτος της ναυτιλίας και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης της ναυτιλίας με προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αναγκαία κατάλληλη προπαρασκευή.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την εισαγωγή των νέων καυσίμων μειωμένου θείου από το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Βενιάμης στηλίτευσε «την άδικη στάση, αλλά και υποκρισία σε διεθνές επίπεδο των νομοθετών έναντι της ναυτιλίας, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από το επίκαιρο θέμα της συμμόρφωσης της ναυτιλίας από 1/1/2020 με τον νέο κανονισμό για χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο».

«Πρόκειται για μία πραγματικά συνταρακτική τεχνολογική αλλαγή στη λειτουργία της ναυτιλίας, με προεκτάσεις οικονομικές και εμπορικές, αλλά κυρίως σχετικές με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο χρόνος τρέχει και σε δεκαπέντε μήνες η παγκόσμια ναυτιλία θα κληθεί να εφαρμόσει έναν κανονισμό για τον οποίο δεν έχουν εξεταστεί εγκαίρως οι συνέπειές του και δεν έχουν διαμορφωθεί δικλίδες ασφαλείας για την αντιμετώπισή τους» σημείωσε ο κ. Βενιάμης.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι τέσσερα μεγάλα νηολόγια, που εκπροσωπούν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με συμμάχους τους οργανισμούς της διεθνούς ναυτιλίας, ανέδειξαν τα σοβαρά θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν από την αναμενόμενη χρήση των νέων καυσίμων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης