Σε fund από αρχές Ιανουαρίου τα κόκκινα δάνεια

Από 1η Ιανουαρίου 2018 η πρώτη κατοικία, η οποία συνιστά υποθήκη δανείου, θα μπορεί να πουληθεί σε ξένα fund. Οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων. 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019.

Μπορεί σήμερα μεγάλος αριθμός ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό να αφορούν επαγγελματικά δάνεια αλλά το επόμενο έτος αυτό θα αλλάξει. Από τους πρώτους μήνες του 2018 έξι στα δέκα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί εκτιμάται ότι θα είναι οικιστικά (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πάρκινγκ, οικόπεδα). Άλλωστε τα σπίτια αποτελούν την πλειονότητα του στοκ των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα πρέπει το επόμενο έτος, να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί.

Ενδιαφέρον από τα fund - Οι επιπτώσεις


Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον το επενδυτικών fund για την εξαφορά «κόκκινων» δανείων. Η πώληση ενός δανείου σε fund είναι νέο δεδομένο για την ελληνική αγορά ενώ τα χαμηλά τιμήματα στα οποία θα γίνουν οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν ανησυχία στους οφειλέτες. 

Βέβαια, το γεγονός ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο στο fund και ουσιαστικά «λύνει» τη σχέση με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος δεν έχει οφειλές. Στη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον ως αντισυμβαλλόμενο το fund, με το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του.

Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι το fund θα απαιτήσει το σύνολο της οφειλής και όχι τη «ρυθμισμένη» οφειλή που είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα και δεν εξυπηρετούσε. 

Παράλληλα, οι στρατηγικές είσπραξης απαιτήσεων που θα χρησιμοποιεί το fund θα είναι εξατομικευμένες και θα περιλαμβάνουν μία σειρά προτάσεων όπως:

  • φιλικό διακανονισμό (συμφωνία εθελοντικής παράδοσης ακινήτου με αντίστοιχη διαγραφή του χρέους ή ενοικίαση του ακινήτου από τον οφειλέτη ή συμφωνία μετεγκατάστασής του σε άλλο φθηνότερο ακίνητο),
  • πολλές εναλλακτικές για τη διευθέτηση της οφειλής
  • εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των οφειλετών, με περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Προσοχή! Και το fund μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για την είσπραξη της οφειλής και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης