Σε καθεστώς υποτέλειας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Επί μήνες οι καταχρεωμένες ελληνικές Τράπεζες διαφημίζονται έντονα προβάλλοντας δάνεια που δεν... μπορούν να δώσουν! Τα διαφημιστικά αυτά προγράμματα κατευθύνονται προς τον Τύπο είτε με πολιτική παρότρυνση (για να τον ενισχύσουν), είτε για τον εξευμενισμό των ΜΜΕ αυτές τις δύσκολες μέρες...

Έρχεται η τρόικα και τι λέει; Τοποθετώ στις ελληνικές Τράπεζες επιτρόπους που θα έχουν υπερεξουσίες. Μιλάμε για την τοποθέτηση επιτρόπων στις τράπεζες, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα, ύψους 26 δισ. ευρώ.

Με το νέο καθεστώς, κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικού χρήματος και πολιτικών κομμάτων, μπαίνει φραγμός στα κονδύλια προβολής και διαφήμισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στα ΜΜΕ, ελέγχεται αυστηρά η δανειοδότηση των στελεχών, των μελών Δ.Σ. των τραπεζών, αλλά και των συγγενικών τους προσώπων, και γενικότερα αλλάζει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών.

Υπάρχουν και αντιδράσεις φυσικά σε όσα σχεδιάζονται από κοινου με την τρόικα. Οι επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες που θα ορίζονται από τους ξένους εταίρους - πιστωτές μας, θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο. Θα καθορίζουν την πολιτική των τραπεζών στις καταθέσεις, στη χορήγηση νέων δανείων, την τύχη των υφιστάμενων δανείων, το μέλλον των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και γενικότερα του συνόλου των δραστηριοτήτων τους, τις δαπάνες μισθοδοσίας, ακόμη και τις δαπάνες διαφήμισης και κάθε άλλο έξοδο.

Ετσι, σε πρώτο στάδιο οι επίτροποι που μπαίνουν στις τράπεζες θα ελέγξουν την ελληνική οικονομία μέσω των εγχώριων επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γεγονός για το οποίο δείχνουν μεγάλη ανησυχία οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης