Ράλι ανόδου για Χρηματιστήριο και Τράπεζες - Που οφείλεται

ΠΟιο επιοκείμενες εκλογές στην ΕλλάδΑ και η αναμενόμενη κυβερνητικά αλλαγή έχουν απογειώσει το Χρηματοστήριο Αθηνών και ιδιαιτέρως τις μετοχές Τραπεζών.

Από τα τέλη του Ιανουαρίου, που βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 57%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ περίπου.

Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων –στα οποία οι περισσότερες τράπεζες βρέθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, πλην της Eurobank, στην οποία η ανάκαμψη ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μετά το deal με την Grivalia–, οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άλμα άνω του 145% (Πειραιώς). Η Εθνική ενισχύεται κατά 84,8%, η Alpha Βank κατά 59,7% και η Eurobank είναι στο +47,5%.

Πέραν της κυβερνητικής αλλαγής οι επενδυτές εκτιμούν θετικά την αναμενόμενη ψήφιση δύο νομοσχεδίων – του επικαιροποιημένου νόμου Κατσέλη και της πρότασης ΤΧΣ - JP Morgan για το σχήμα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια.

Στο μεν πρώτο, θετικά αποτιμά η αγορά το ότι θα υπάρχει ένα έσοδο το οποίο θα δίνει σταθερά το κράτος στις τράπεζες για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και υπάρχει η προσδοκία να είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο με τους κακοπληρωτές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης