Ράιχενμπαχ: «Ούτε θα συνυπογράφω, ούτε θα σφραγίζω αποφάσεις» «Κινδυνεύετε να χάσετε σημαντικά ποσά λόγω καθυστερήσεων» διεμήνυσε ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης»

Την «έντονη ανησυχία» του για τις επιπτώσεις που θα έχουν «τα πιθανά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» εξέφρασε ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, ο γερμανός επικεφαλής της «task force» επιχείρησε να διαλύσει κάθε υπόνοια ότι θα είναι ο επικεφαλής ομάδας επιτήρησης της ελληνικής Οικονομίας, την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι ο ρόλος της ομάδας δράσης «δεν είναι ούτε να συνυπογράφει ούτε να σφραγίζει έγγραφα υπουργείων» προσθέτοντας ότι ρωτάει τους Υπουργούς ποιες είναι οι ανάγκες και ότι προσπαθεί να βοηθήσει.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρακολουθείται από την τρόικα» είπε ο γερμανός απεσταλμένος και διευκρίνισε ότι η διαφορά σε σύγκριση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.

Το κλίμα της συνέντευξης τύπου κινδύνεψε να εκτραχυνθεί όταν γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Ράιχενμπαχ «πως αισθάνεστε που σας θεωρούν Γκαουλάιτερ» προκαλώντας ένταση στην αίθουσα. Η απάντηση του κ. Ράιχενμπαχ ήταν ψύχραιμη: «Αν ως Γερμανός έχεις δουλέψει σχεδόν όλη σου τη ζωή μακριά από τη χώρα σου οι συγκρίσεις με παλαιότερες γερμανικές περιστάσεις είναι κάτι που δεν μπορείς να το κατανοήσεις» είπε.

«Κινδυνεύετε να χάσετε σημαντικά ποσά για έργα»

 Επί της ουσίας, ο γερμανός πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σημείωσε με έμφαση ότι «υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει σημαντικά ποσά αν κάποια έργα δεν ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012». Ανάφερε ωστόσο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε ότι τα έργα θα υλοποιηθούν γρήγορα και ότι δεν θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

 Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι η δουλειά της ομάδας δράσης θα επικεντρώνεται σε τρία σημεία. Πρώτον, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση της διοίκησης με βάση τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΟΟΣΑ. Εκανε λόγο για την εφαρμογή «οριζόντιων μεταρρυθμίσεων» στον κλάδο της Υγείας μεταξύ άλλων και για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων. Δεύτερον, μίλησε για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με βάση την προετοιμασία που έχει κάνει από τον Απρίλιο του 2010 το ΔΝΤ. Τρίτον, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης βάσει του γαλλικού συστήματος και με στόχο την εξάπλωση του συστήματος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για τη στήριξη της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ο κ. Ράιχενμπαχ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ποσά των διαρθρωτικών ταμείων προς την Ελλάδα ως εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία στη συνέχεια θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες για να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον τομέα, τέλος, του περιβάλλοντος και της ενέργειας ο γερμανός απεσταλμένος της Κομισιόν έκανε λόγο για «συμμαχίες με άλλες χώρες της ΕΕ με σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ηλιακή ενέργεια».

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης