Πότε θα σκάσει η φούσκα του bitcoin

Το 2018 θα αποτελέσει ένα έτος του «όλα ή τίποτα» για την αναδυόμενη αγορά των 1.621 κρυπτονομισμάτων, εκτιμούν αναλυτές επενδυτικών τραπεζών, την ώρα που η συνολική τους κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται σήμερα στα 587 δισ. δολάρια. 

Οι αισιόδοξοι, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, διαβλέπουν άνοδο της χρηματιστηριακής τους αξίας στο 1 τρισ. δολάρια, σημειώνει χαρακτηριστικά η Saxo Bank, ενώ οι απαισιόδοξοι προβλέπουν αυξημένες ρυθμιστικές επεμβάσεις ή ακόμα και ολοκληρωτική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων εφόσον οι νομισματικές αρχές κρίνουν ότι πρόκειται για περιοχή εκτός ελέγχου. 

Η πρόσφατη ελεύθερη πτώση του bitcoin υποδεικνύει ότι η φούσκα σκάει, αν και, με τις τιμές να βρίσκονται τουλάχιστον σε δεκαπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν ακόμη πολλά περιθώρια πτώσης, αναφέρει η Capital Economics. 

Εκτός από ένα απλό σχήμα λόγου, η φούσκα συνιστά μια ιδιαίτερη μαθηματική μορφή όπου η υπερεκθετική ανάπτυξη προκαλεί μια απόκλιση από τα θεμελιώδη στοιχεία και τελικά μια απότομη διόρθωση, παρατηρεί ο Anders Nysteen, ποσοτικός αναλυτής στη Saxo Bank, προσθέτοντας πως όταν εξετάζουμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη μετοχή, όπως για παράδειγμα της Amazon, το ποσοστό μεταβολής της τιμής αντιστοιχεί σε μια ευθεία γραμμή. Αυτό υποδεικνύει μια εκθετική άνοδο της τιμής, η οποία είναι γρήγορη αλλά όχι εξωπραγματική. Αντιθέτως, η τιμή, π.χ., ενός bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό κάθε χρόνο από το 2015, με υπερεκθετικό τρόπο. 

Tο bitcoin αναμένεται να χάσει το 50% της αξίας του από το σημερινό του επίπεδο, καθώς οι φόβοι σχετικά με τον μεγαλύτερο έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών αλλά και την ενίσχυση των περιορισμών από την Κίνα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει έντονο sell-off σε όλα τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται, σημειώνει η Citigroup.

Εάν η φούσκα των κρυπτονομισμάτων σκάσει πολύ σύντομα, οι επιπτώσεις θα πρέπει να είναι μέτριες, εκτιμούσε η Capital Economics. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης