Πυρετός κινητικότητας στον τραπεζικό χώρο - Λαμβάνουν θέση για το νέο περιβάλλον που σύντομα ολοκληρώνεται

Επενδυτές εμφανίστηκαν από το... πουθενά και υπέβαλαν σοβαρή πρόταση για την εξαγορά μια μικρής Τράπεζας που όμως έχει άδεια, της "Επενδυτικής". Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους ο επιχειρηματίας κ. Ταμβακάκης, κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος προσφορά για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG), η οποία διαθέτει τραπεζική άδεια.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο φάκελος της πρότασης περιλαμβάνει και τη λίστα με τους μετόχους που θα εισφέρουν κεφάλαια στην τράπεζα. Πωλητής είναι ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, ωστόσο χωρίς την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβαση.
Το ενδιαφέρον για την "Επενδυτική" περιγράφει ένα μεγάλο κενό στον ελλαδικό τραπεζικό χώρο όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις συστημικές τράπεζες που θα γίνουν τέσσερις. Συγκεκριμμένα από την  κατάληξη του διαγωνισμού για το ΤΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, καθώς στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες καταλήξουν στη Eurobank, ο νέος όμιλος θα καταστεί ο τέταρτος συστημικός πόλος στον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), η οδηγία ωστόσο από την ΕΚΤ για τη μη αποδοχή προσφορών που περιλαμβάνουν και μετρητά από τράπεζες που ενισχύθηκαν από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, φέρνει το πιστωτικό ίδρυμα πολύ κοντά στη Eurobank, λόγω των υψηλότερων συνεργειών.
Για την Proton Bank θεωρείται δεδομένο ότι η Eurobank θα υποβάλλει πρόταση, ενώ δεν αποκλείεται προσφορά να καταθέσει και το αμερικανικό find Oaktree Capital Management, το οποίο είχε συναντηθεί και με τη διοίκηση του ΤΤ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησής του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης