Πτωχεύουν και τυπικά το ασφαλιστικό σύστημα με πρωτοφανώς άγρια μέτρα "εξορθολογισμού"

Το 2014 θα έχει δυο σεισμικές πραγματικότητες. Τους καταστροφικούς εικονικούς φόρους που θα δημιουργήσουν νεα γενια οφειλετών στο Δημόσιο και την εκ θεμελίων κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που θα στηριχθεί στην κλοπη δικαιωμάτων και καταβεβλημένων εισφορών.

Ήδη το αναθεωρημένο Μνημόνιο συρρικνώνει τις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες και επικουρικές), περικόπτει έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας τους φόρους υπέρ τρίτων και προχωρεί σε νέο κύκλο ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης οι επικουρικές συντάξεις πάνε στο μισό από τον Ιούλιο ενώ καθιερώνονται ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο.Επίσης έχεουν υπογράψει για μειώσεις εισφορών, κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος αληθινή βόμβα θα είναι η καθιέρωση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος». Θα έχουμε δηλαδή περικοπή των παροχών, σε όσα Ταμεία υπάρχουν ελλείμματα.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, αναμένεται εντός του φθινοπώρου να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα στις αρχές του 2015.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των μειωμένων εσόδων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας. Υπάρχουν επίσης νέες απώλειες εσόδων που έρχονται με την μείωση των εισφορών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης