Προειδοποίηση: Η Τουρκία είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο

Επί επτά χρόνια, ο οικονομολόγος Τιμ Λι προειδοποιούσε ότι ερχόταν οικονομική κρίση στην Τουρκία και ότι θα εξελισσόταν σε παγκόσμια αλλά κανένας δεν τον άκουγε - μέχρι σήμερα. Αίφνης η πραγματικότητα τον δικαιώνει: η τουρκική λίρα έκανε «βουτιά», οι επενδυτές πραγματοποιούν μαζική έξοδο από τη χώρα, μειώνεται η τιμή της μετοχής των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών τραπεζών που έχουν δανείσει στην Τουρκία, αποδυναμώνονται τα νομίσματα της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού, πέφτει το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ. Και ο Λι από «Κασσάνδρα» έγινε «προφήτης». 

«Η Τουρκία είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» δήλωσε πριν από λίγες μέρες στους «New York Times» (αναφερόμενος στο πουλί που είχαν μαζί τους σε ένα κλουβί οι ανθρακωρύχοι στο παρελθόν ώστε να πεθάνει πρώτο προειδοποιώντας τους ότι υπήρχαν επικίνδυνα αέρια στο ορυχείο, όπως μονοξείδιο του άνθρακα). «Θα έχουμε και νέα οικονομική κρίση που θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008» πρόσθεσε. 
Από το 2011 μέχρι σήμερα, στο μηνιαίο του newsletter που πηγαίνει σε συνδρομητές, ο Λι επέστρεφε τακτικά στο θέμα της Τουρκίας και στους κινδύνους που ενείχε. Το 2013, έγινε πιο συγκεκριμένος: η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το δολάριο, που τότε ήταν 1,9, θα έφθανε το 7,2 - σήμερα είναι 6,5 και πέφτει.
«Πέρασα δύσκολες εποχές» λέει στους «New York Times», ιδίως όταν προέβλεπε το κακό ενώ οι αγορές βρίσκονταν στα ύψη. «Εχασα πολλούς πελάτες διότι οι προβλέψεις μου ήταν "μαύρες"».

Εξίσου δυσοίωνες είναι σήμερα οι προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Το «ποτάμι» των μετρητών θα ξεραθεί, το δολάριο θα ενισχυθεί και θα υπάρξει μια σειρά από οικονομικές κρίσεις. Οι επενδυτές θα αποχωρήσουν από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στη συνέχεια από την Ευρώπη και, τέλος, από τις αμερικανικές αγορές ομολόγων και μετοχών.  
«Αυτή τη φορά δεν θα είναι μια τραπεζική κρίση. Θα είναι μια κρίση των αγορών. Και είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα συμβεί» λέει ο Λι.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης