Πορτογαλία: H τύχη της χώρας εξαρτάται από τη λύση για την Ελλάδα, λέει ο πρωθυπουργός

Η μη εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο της ευρωζώνης της Τετάρτης θα καθιστούσε «ακόμη πιο δύσκολο» το έργο της Πορτογαλίας, που έχει επίσης δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, προειδοποίησε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

«Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια», είπε ο Πάσους Κοέλιου.

«Παίζουμε το πεπρωμένο μας σε πολλά μέτωπα (...) Μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά στην Πορτογαλία και αυτό να μην αρκεί», υπογράμμισε.

Η Πορτογαλία, η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που αιτήθηκε εξωτερική βοήθεια μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, πασχίζει ακόμη να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και το 2012 θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται ύφεση μεγαλύτερη απ' όσο προβλεπόταν έως τώρα. Προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 4,5% μέχρι τα τέλη του 2012 η κεντροδεξιά κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει νέα, δρακόντεια μέτρα λιτότητας που, όπως παραδέχτηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, θα είναι «πολύ βαριά» για τους Πορτογάλους.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της «το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, Άλβαρο Σάντους Περέιρα, έχει τονίσει πως «μια ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας θα ήταν τραγική» για τη χώρα.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης