Πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα; Last year!

Πιστωτικές κάρτες

Στα όρια του χιούμορ κινείται πλέον η αγορά των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα. Οι τράπεζες τις μειώνουν ραγδαία λόγω επισφαλειών ενώ καταναλωτές σπεύδουν να καταναλώσουν ότι υπόλοιπο δικαιούνται πριν τις αφήσουν οριστικά απλήρωτες! Μια πρώτη άμυνα των Τραπεζών ήταν να χαμηλώσουν τα πιστωτικά όρια στο... ναδίρ. Έτσι κάρτες με χρεωστικό υπόλοιπο 10-12.000 ευρώ "κατέβηκαν" στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα άρχισαν να ακυρώνουν κάρτες, είτε λόγω κακής χρήσης, είτε προληπτικά λόγω λευκού Τειρεσία που καταγράφει τον υπερδανεισμό. Οι τράπεζες, χωρίς κανένα έλεγχο, δανειοδοτούσαν αφειδώς για να βρεθούν στο τέλος με εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δανεικά τους.

Από το 2009 μέχρι σήμερα οι πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2.000.000! Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφορούσαν 7 εκατ. κάρτες ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 5 εκατ. Φέτος θα καταγραφεί κι άλλη μείωση φυσικά ίσως ακόμα μεγαλύτερη. Υπολογίζεται ότι οι κάρτες θα πέσουν στα 4 εκ. Την ίδια ώρα πάντως αυξήθηκαν κατά 1 εκ. οι χρεωστικές κάρτες (αυτές που κάνεις ανάληψη από τις καταθέσεις σου - αν έχεις). Αυτό σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές για να αυτοπροστατευθούν "έκοψαν" τις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι Τράπεζες τέλος, επαναφέρουν την ετήσια συνδρομή σε όσες πιστωτικές κάρτες "κινούνται", ενώ ετήσια συνδρομή θα μπει και στις χρεωστικές που πάντως θα αναβαθμιστούν συνδεόμενες με πολλούς λογαριασμούς κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι επισφάλειες των Τραπεζών από τον κύκλο εργασιών των καρτών έχει φτάσει στο 25%. Δηλαδή επί 8 δισ. ευρώ τα 2 δισ.!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης