Περισσότερες δόσεις θέλουν οι επιχειρήσεις (Δεν επαρκούν οι 36 για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο)

Σε ευνοϊκότερο, αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητικό για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τρόπο ρύθμισης των οφειλών των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο προχώρησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνοντας των αριθμό των δόσεων εξόφλησης των χρεών.

Ειδικότερα, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές (π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) αυξάνεται από 18 σε 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές (π.χ. φόροι κληρονομιάς) ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται από τις 30 στις 36 μηνιαίες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι δόσεις φτάνουν έως και τις 120, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως υπογράμμισε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η αποπληρωμή για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλεπόταν στην πρόσφατη - πρώτη ρύθμιση που είχε κατατεθεί για την εξόφληση των τακτικών οφειλών σε 18 δόσεις και των έκτακτων σε 30.

Παρ' όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος εμμένει στη θέση του ότι ακόμη και μετά τις βελτιώσεις, που είναι σε θετική κατεύθυνση, ο αριθμός των δόσεων παραμένει περιορισμένος για τις επιχειρήσεις, που χρειάζονται περισσότερες «ανάσες» για να στηρίξουν και την πραγματική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία προσφέρει και διαγραφή της κύριας οφειλής. 

Στο πλαίσιο στήριξης πάντως των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη ειδική τροπολογία για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού, που σήμερα είναι στα 1.200 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

  • 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
  • 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
  • 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
  • 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

  • 100% για εφάπαξ εξόφληση
  • 85% για 2 έως 6 δόσεις
  • 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
  • 60% για 13 έως 18 δόσεις
  • 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
  • 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης