Ο οίκος Standard & Poor's προειδοποιεί για υποβάθμιση ευρωπαϊκών χωρών

Έξι χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότερες οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας ετοιμάζεται να υποβαθμίσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α), μετά από ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Standard & Poor's, ενώ ο οργανισμός ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε αρνητική προοπτική τις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης, που, έως σήμερα, βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Όσον αφορά στη Γερμανία, ο Standard and Poor's ανησυχεί για τις «πιθανές επιπτώσεις» που θα έχει «η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νωρίτερα, στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης