Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός δεν είναι μαζική ρύθμιση χρεών αλλά "ξεσκαρτάρισμα" της αγοράς

Πρώτη ημέρα για το εγχείρημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και 2.300 επιχειρήσεις έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Το σύστημα μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα 200.000 αιτήσεις.

Ωστόσο ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός που εφαρμόζεται ήδη από χθες 3 Αυγούστου εμφανιζεται ψευδώς ως μια μεγάλη ευκαιρία τακτοποίησης των χρεών κάθε οφειλέτη - θύματος της 9χρονης οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα επιχειρούν να ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ τις επιχειρήσεις που μπορούν να εξυγιανθούν από τις επιχειρήσεις που πρέπει να βάλουν οριστικά λουκέτο. Δεν έχουμε μια γενναία ρύθμιση χρεών αλλά ένα ξεσκαρτάρισμα της αγοράς. 

Αυτο σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών δεν θα μπορέσει να ρυθμίσει ευνοϊκά τις οφειλές τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό που θα ρυθμίσει στην πορεία θα εγκαταλείψει και κλείσει.

Δείτε τις βασικές παραμέτρους:

- Χρειάζεται στις τρεις τελευταίες χρήσεις η μια να είναι κερδοφόρος ώστε να υποβληθεί αίτημα έναταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. 

- Δεν αφορά εταιρείες που είναι ανενεργές (λόγω της κρίσης) δηλαδή δεν θα εξεταστεί καθόλου η περίπτωσή τους, αν και σίγουρα ανάμεσα τους αρκετές θα μπορούσαν να επιβιώσουν ρυθμίζοντας τα χρέη τους.

- Όποιος έχει καταδικαστεί για φορολογικό αδίκημα εξαιρείται ( η μισή Ελλάδα).

Μόνο από τους παραπάνω τρεις περιορισμούς η μεγάλη πλειοψηφια των χρεωμενων επιχειρήσεων καταδικάζεται σε οριστικό θάνατο. Δεν μπορεί δηλαδή να μπεί στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. Ακόμη:

- Χρειάζεται να αποκαλυφθούν όλα τα περιουσικά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) του επιχειρηματία.

- Απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για να εγκριθεί ο Συμβιβασμός.

- Καθυστέρηση καταβολών δόσεων για 90 ημέρες μπορεί να πετάξουν έξω από τις ρυθμίσεις την επιχείρηση.

Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ρύθμιση χρεών που να αφορά κάθε οφειλετη λοιπόν αλλά με μια διαδικασία να βοηθηθούν όσοι αποδείξουν ότι μπορούν να έχουν κάποιο μέλλον και όλοι οι άλλοι - οι περισσότεροι - να αφεθούν στην τύχη τους. Εύλογο το ερώτημα: Τι θα γίνει με αυτούς;
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης