Ο ελληνικός τουρισμός ενισχύει σοβαρά την οικονομία της χώρας

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι θεατής στην ελληνική τουριστική βιομηχανία (δεν έχει κανένα σχέδιο) ωστόσο ο τουρισμός έστω από μόνος τους (ή επειδή οι γύρω χώρες έχουν εμφυλίους και κρίση) συμβάλλει θεαματικά στην οικονομία.

Για παράδειγμα, συνεχίζεται η θετική πορεία των καταθέσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτέλεσμα της καλής πορείας του τουρισμού και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σχεδόν 1 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα από το τέλος Ιουνίου μέχρι σήμερα και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος του πρώτου τετραμήνου.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ

Το 20% θα προσεγγίσει η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpa Bank. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας, η συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη μείωση του ελλείμματος των εξωτερικών συναλλαγών το 2017 θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Οπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η συμβολή του τουρισμού στην εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άμεση συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ θα ανέλθει φέτος στο 7,9% έναντι 5,5% που ήταν το 2010, ενώ η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 θα φτάσει το 19,6% έναντι 15,6% το 2010. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου και το 2018, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει άμεσα κατά 8,4% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ενώ η συνολική συμβολή θα ανέλθει στο 20,7%. Επιπλέον, η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αυξήθηκε από 8,5% το 2008 σε 11,5% το 2016.

Σε ετήσια βάση οι αφίξεις τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 6,6%, έναντι μειώσεως κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας ανήλθε σε 7,9 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, έναντι 7,5 εκατ. ατόμων την αντίστοιχη περίοδο του 2016, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης