Ούτε το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν - Σε μόνιμη εκκρεμότητα 3 από τα 4 προγράμματα

Η Ελλάδα είναι η χώρα της ακινησίας και στο χρηματοδοτούμενο ΕΣΠΑ. Είμαστε ήδη στο 2017 και από τα τέσσερα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί εδώ και ένα χρόνο για την «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τη «Νεοφυή επιχειρηματικότητα», την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει ολοκληρωθεί μόνον το πρώτο.

Για τα υπόλοιπα τρία, η υλοποίηση επενδυτικών δαπανών δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι. Αυτή η καθυστέρηση απειλεί να καταστήσει τις συγκεκριμένες ιδέες ως μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμες.Μιλάμε πάντα για το ΕΣΠΑ 2014-2020!

Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 και το υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε μόλις πρόσφατα τον κατάλογο των 1.526 δυνητικών δικαιούχων (από τους 5.626 που υπέβαλαν αίτηση), οι οποίοι θα πρέπει τώρα να καταθέσουν τον φυσικό φάκελο για τα επενδυτικά τους σχέδια, προκειμένου να αξιολογηθεί και να επιλεγούν οι τελικοί δικαιούχοι.

Αντιθέτως, σε πλήρη εκκρεμότητα είναι η αξιολόγηση των 9.677 επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για την αναβάθμιση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, σχετικά με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, για τις οποίες δεν έχει γίνει καν η προεπιλογή.

Ο προγραμματισμός ξεφεύγει για το πρόγραμμα ενίσχυσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η αξιολόγηση δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις 2.552 επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικές προτάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης