Ουγγαρία: Φορολόγησαν τις Τράπεζες - διώχνουν το ΔΝΤ

H κυβέρνηση στην Ουγγαρία ζητεί να φύγει το ΔΝΤ από την χώρα και να κλείσει τα... γραφεία του! Το ΔΝΤ ήδη δέχθηκε αυτή την αξίωση που γίνεται μάλλον για προεκλογικούς λόγους αλλά και γιατί ο Ούγγροι εξόφλησαν..!

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια το 2008 μετά την πτώση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (η οποία, ως γνωστόν, εξελίχθηκε σε δημοσιονομική). Η Ουγγαρία έλαβε, εν μέσω οικονομικής κρίσης,  τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΕ, χρηματική βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ωστόσο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2010, έχει συχνά εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για «παρεμβάσεις» από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2010, ο κ. Ορμπάν αποφάσισε τον τερματισμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ουγγαρίας, ενώ επεδίωξε την ανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ούγγρος πρωθυπουργός υιοθέτησε, με «αρχιτέκτονα» τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν κεντρικό τραπεζίτη Γκιόργκι Ματόλκσι ένα «ανορθόδοξο», όπως χαρακτηρίστηκε, πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο περιελάμβανε την επιβολή του υψηλότερου τραπεζικού φόρου στην Ευρώπη, αλλά και ειδική φορολογία για επιχειρήσεις.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης