Ουάσιγκτον: Ασαφής απάντηση στο αίτημα εξαίρεσης

Στο κενό έχει πέσει μέχρι στιγμής το αίτημα της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από το μέτρο επιβολής δασμών της Ουάσιγκτον, με τη Γερμανία να αντιδρά έντονα και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του μέτρου στην οικονομία της, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε ότι εργάζεται για την εξαίρεση της Αυστραλίας.

Το αίτημα της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από το μέτρο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν ικανοποιήθηκε, όπως γνωστοποίησε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στις Βρυξέλλες το Σάββατο.

«Δεν μας δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθούμε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα» επεσήμανε η κ. Μάλμστρομ σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Είμαστε στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και υπό αυτήν την ιδιότητα η Ε.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε η Ευρωπαία επίτροπος.

Εξηγήσεις ζητήθηκαν από τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, που μετέβη στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με τη Σεσίλια Μάλμστρομ και τον υπουργό Οικονομίας της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο.Η Ιαπωνία, όπως η Ε.Ε., αξιώνει να εξαιρεθεί από την επιβολή των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ.

Από τους δασμούς εισαγωγής εξαιρέθηκαν μέχρι στιγμής ο Καναδάς και το Μεξικό, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άλλων εξαιρέσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ επισήμως την απόφασή του να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η Ευρώπη πραγματοποίησε εξαγωγές χάλυβα ύψους 5,3 δισ. ευρώ και αλουμινίου 1,1 δισ. ευρώ το 2017 προς τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις προειδοποίησε ότι η δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο κι άλλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου δεν θα πρέπει να επιτρέψουν τη μεταξύ τους διαίρεση.

«Οι πολιτικές του Τραμπ είναι μία έκφραση προστατευτισμού που προσβάλλει τους στενούς εταίρους όπως την Ε.Ε. και τη Γερμανία και περιορίζουν το ελεύθερο εμπόριο» τόνισε η κ. Τσίπρις σε ανακοίνωσή της. Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να συντονίσει τα βήματά της με την Κομισιόν, η οποία έχει ήδη ετοιμάσει κατάλογο με αντίμετρα σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα.

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, είναι ακόμη νωρίς να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών στη γερμανική οικονομία, καθότι μόλις το 4,4% των εξαγωγών της χώρας καταλήγει στις ΗΠΑ.

Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής χάλυβα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν πρόκειται να πληγούν βραχυπρόθεσμα, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Ενώ όμως η Ε.Ε. και η Ιαπωνία βρίσκονται στην αναμονή για την εξαίρεσή τους από τους δασμούς, ο Ντόναλντ Τραμπ εργάζεται προκειμένου να εξαιρέσει την Αυστραλία, στενό εταίρο των ΗΠΑ.

Ο κ.Τραμπ είχε ήδη αναφερθεί στην Αυστραλία, με την επισήμανση ότι «θα κάνει κάτι». Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας στις ΗΠΑ έφθασαν πέρυσι την αξία των 314 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης