Οι ξένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα ή την αποφεύγουν.

aldi

Η φυγή των πολυεθνικών εταιρειών από την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Δεκάδες εταιρείες έφυγαν αφήνοντας άνεργους, άδεια κτίρια, εικόνες παρακμής. Aldi, Saturn, Fnac, Shell, BP, Verbund, Bank of America, American Express, είναι μερικά μόνο "βαριά" ονόματα που εγκατέλειψαν την χώρα. Υπάρχουν πολύ περισσότερα ανάμεσά τους αεροπορικές εταιρείες, επενδυτικές κ.λπ.

Πέρα από την αποχώρηση των πολυεθνικών, σχεδόν έχει μηδενιστεί η είσοδος ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Το 2011, "μπήκαν" στη χώρα μόλις 630 εκατ. ευρώ από τρεις μόνο συναλλαγές! Η αγορά του υπολοίπου 10% του ΟΤΕ από τους Γερμανούς (390 εκατ.) ήταν η μεγαλύτερη συναλλαγή.

Η τελική εικόνα λοιπόν είναι: Οι πολυεθνικές φεύγουν η μία μετά την άλλη από την χώρα, ενώ παρά το γεγονός ότι παραμένει ελκυστική σε κάποιους τομείς, λόγω της ύφεσης, άλλες δεν έρχονται. Γιατί δεν έρχονται; Γνωστοί οι λόγοι.

1. Πλήρης αδιαφορία των κυβερνώντων να ακούσουν και να δουν επενδυτές ώστε να διευκολύνουν τα σχέδιά τους. Κυβερνητικοί δεν παρίστανται ούτε σε φόρουμ επενδυτών. Απουσιάζουν προκλητικά.

2. Όλες οι επενδύσεις κινδυνεύουν να "κολήσουν" στην πρώτη προσφυγή του οποιουδήποτε για ασήμαντες αιτίες. Πολλές, χάνουν πολλά χρήματα από την απώλεια χρόνου.

3. Άδικη φορολογική μεταχείριση. Κυριολεκτικά στην Ελλάδα "δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει". Το φορολογικό καθεστώς αλλάζει κάθε... ώρα!

4. Η γραφειοκρατία. Υπάρχουν επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν σε απίστευτους χρόνους (Το τουριστικό θέρετρο Costa Navarino στην Μεσσηνία, ολοκληρώθηκε σε... 25 χρόνια μετά από 3.000 υπογραφές κρατικών αξιωματούχων και δεκάδες ενστάσεις).

Η Ελλάδα είναι πάντα μια ελκυστική χώρα για να επενδύσουν ξένοι, όμως το πολιτικό σύστημα δεν έχει κάνει τίποτε για να επιλύσει τα παραπάνω, η δε ύφεση και η μείωση της κατανάλωσης αποτρέπουν έτι περισσότερον τους επενδυτές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης