Οι Μεταφορές στο έλεος των αυξημένων τιμών καυσίμων - διοδίων

Μίνι κραχ στον κλάδο των Μεταφορών εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Μιας αύξησης που ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβολή των πανάκριβων διοδίων που στην ουσία "πέταξαν" εκτός προϋπολογισμού συμβόλαια μεταφορών, λειτουργικά κόστη και στο τέλος άδειασαν τα ταμεία των εταιρειών που έχουν ξεμείνει από ρευστό.

Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες Μεταφορών χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα πρατήρια καυσίμων ενώ η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρά διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μειώνοντας έστω προσωρινά τους σχετικούς φόρους, με τους οποίους έχει "φορτώσει" τις τιμές.

Σήμερα με 1,40 ευρώ το λίτρο το καύσιμο υπερβαίνει το 60% του λειτουργικού κόστους. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα διόδια ξεπερνάμε το 80%! Γνωστες της αγοράς δηλώνουν ότι το κόστος μεταφοράς ανά χιλιόμετρο μπορεί και να ξεπερνά το 1,5 ευρώ μόνο σε κάυσιμα - δίοδια.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα σοβαρά προβλήματα: 

Προς αποφυγή των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών από τα υπέργηρα φορτηγά και λεωφορεία, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί ήδη από δεκαετίες σε θέσπιση μέτρων για τη μείωση κυκλοφορίας μεσαίων και βαρέων οχημάτων στα αστικά κέντρα. Στην Ελλάδα της ραστώνης και της αδιαφορίας έχουμε πλέον τον γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη αφού ποτέ δεν δόθηκαν κίντρα ανανέωσής του.

 Επέβαλαν το άδικο το μέτρο μετά προστίμων, αποκλεισμού στην απαγόρευση κίνησης στο παράπλευρο δίκτυο, ενώ δεν κάνουν τίποτε για κατάργηση των μετωπικών διοδίων και εφαρμογή αναλογικών.

- Οι αδιανόητες ασφαλιστικές εισφορές. 

- Καμία μέριμνα  για άμεση εφαρμογή του κόστους μεταφοράς ώστε να σταματήσουν οι χιλιάδες κινήσεις παράνομων φορτηγών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης