Ξεκίνησε εν μέσω εορτών, η πορεία προς τον πάτο της κρίσης...

Όσοι περίμεναν πως η αγορά θα "άντεχε" στις γιορτές, για να καταρρεύσει αμέσως μετά διαψεύδονται. Η αγορά καταρρέει από τώρα, αφού η οικονομική κρίση ουσιαστικά κατήργησε και την αγοραστική κίνηση των εορτών. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, εμπορικά καταστήματα κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, οικογένειες δεν έχουν για τα χρειώδη, ενώ οι τζίροι και των μεγάλων της αγοράς πέφτουν συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση τζίρου στο Mall των Αθηνών είναι στο -11%, στο Cosmos -9%, ενώ συνολικά η πτώση τους φέτος είναι στο -20%.

Βέβαια, στην υπόλοιπη αγορά η πτώση έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις φτάνοντας στο -50%! Παρά το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα κατακλύζονται αυτές τις μέρες από χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την επιμελημένη εορταστική ατμόσφαιρα, στα πορτοφόλια τους δεν υπάρχουν τα περσινά έστω χρήματα για να ξοδέψουν.

Η μείωση του τζίρου (κατανάλωσης), συνεχίζεται αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι θεατής της καταστροφής της αγοράς, καθυστερώντας πρωτοφανώς να πάρει τα μέτρα που πρέπει. Στη χώρα δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Μόνον αποσπασματικά μέτρα που δεν εφαρμόζονται κι όλας. Ο κ. Β. Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται τέσσερις προυποθέσεις για να αρχίσει να ελπίζει η αγορά.

Αυτές είναι:

  • Ένα δίκαιο, απλό και λειτουργικό φορολογικό σύστημα.
  • Η οικονομική ενίσχυση των Τραπεζών, ώστε να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά και πιο συγκεκριμένα στον εμπορικό κόσμο.
  • Η μείωση του κόστους (πλην μισθών), δηλαδή προστίμων, εισφορών, ΦΠΑ κ.λπ.
  • Το ΕΣΠΑ να μην αποκλείει τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει τώρα.


Ο εμπορικός κόσμος θεωρεί ότι δύο ειναι οι βασικές αιτίες που η αγορά έχει βουλιάξει. Η πρώτη είναι ο πλήρης αποκλεισμός της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα. Η δεύτερη, η αφαίμαξη της αγοράς από το κράτος, με τους έκτακτους φόρους αλλά και το "πάγωμα" της επιστροφής φόρων (που αναγγέλθηκε σήμερα).

ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΣΠΑ

Η αγορά δεν πρόκειται να αναπνεύσει ούτε από τις συνεχείς... εξαγγελίες για το ΕΣΠΑ. Οι καθυστερήσεις στην εξέταση και έγκριση φακέλλων παίρνει χρόνια, οπότε η αγορά δεν προλαβαίνει να αναπνεύσει... Όπως όλα δείχνουν η πτώση προς τον πάτο της κρίσης θα είναι πλέον κάθετη αφού όλοι οι αρνητικοί δείκτες μεγαλώνουν και η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτε άλλο εκτός από το να φορολογεί.

Τι σκέπτεται όμως για όλα αυτά η κυβέρνηση; Θεωρεί ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι, "να μην πάμε παρακάτω". Να μείνει δηλαδή η κρίση στα σημερινά επίπεδα και αφού αυτό κερδηθεί, να αρχίσει η πολιτική ανάκαμψης με μέτρα και αναπτυξιακές πολιτικές. Όμως, αυτό είναι μια θεωρητική προσέγγιση και όχι μια πραγματική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Γιατί η κρίση βαθαίνει, με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να κάνει κάτι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατήσει την κρίση στα σημερινά επίπεδα λοιπόν, η κατάρρευση θα συνεχιστεί, και αυτός ο στόχος της κυβέρνησης  είναι ανέφικτος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης