Μνημόνιο: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και με αμοιβές πείνας.

Εργαζόμενοι

Η υποτίμηση της αμοιβής της εργασίας ως και 50% και η αποδόμηση της πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων συνθέτουν τα σκληρότερα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας την τελευταία πεντηκονταετία.

Με τα μέτρα οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χάνουν τρεις μισθούς ετησίως, οι αμειβόμενοι με κλαδικές συμβάσεις θα απολέσουν ως και τον μισό μηνιαίο μισθό τους, ενώ το εργατικό δίκαιο για τις συλλογικές συμβάσεις επανέρχεται στη δεκαετία του 1950.

Με το νέο μνημόνιο οι κατώτατες αμοιβές μειώνονται κατά 22%. Μείωση που ισχύει για το σύνολο των αμειβομένων με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, περίπου το 15% των απασχολουμένων.

Η λεγόμενη «σωτηρία του 13ου και του 14ου μισθού» αποτελεί «αυταπάτη» εφόσον μπει σε αντιδιαστολή με το ποσοστό της μείωσης του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του 22% «χάνονται» περίπου τρεις μισθοί σε ετήσια βάση, ενώ με την κατάργηση των «δώρων» η απώλεια θα ήταν δύο μισθοί.

Με την εφαρμογή των μέτρων επέρχεται άμεσα η ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ σε 15 μήνες το αργότερο ανατρέπεται και το σύνολο των κλαδικών συμβάσεων, συμπιέζοντας τους μισθούς προς τα κατώτατα όρια.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νέου μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών θα είναι 32%.

2. Παγώνουν οι αυξήσεις μισθών για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις ώσπου να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

3. Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τα τρία χρόνια. Οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

4. Ο χρόνος της μετενέργειας πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες.

5. Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού θεωρείται ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως πρόκειται για τον μισθό της κλαδικής σύμβασης και όχι της εθνικής συλλογικής.

6. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι τα θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Στον αέρα είναι το επίδομα γάμου, για το οποίο το υπουργείο Εργασίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην τελική ρύθμιση.

7. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται και πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων).

8. Περικόπτονται τα κοινωνικά επιδόματα και καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή τους.

9. Μονιμότητα ΔΕΚΟ. Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης