Με το σταγονόμετρο ακριβά δάνεια προς μικρομεσαίους

Μόλις 1,1 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των νέων δανείων με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2017, από 13 δισ. το 2009, έναν χρόνο πριν η χώρα εισέλθει σε καθεστώς μνημονίου. Ακόμη, πάντως, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταφέρνουν να δανειοδοτηθούν εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υψηλά επιτόκια δανεισμού, ειδικά εάν αυτά συγκριθούν με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που περιορίζει την ανταγωνιστικότητά τους.

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος για την ελληνική επιχειρηματικότητα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται μικρομεσαίες.

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα δάνεια προς τις ΜμΕ σχεδόν εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς το ύψος τους από 13 δισ. το 2009 μειώθηκε κάθετα το 2010 σε 4,4 δισ., για να ακολουθήσει από το 2012 και έπειτα σταθερά φθίνουσα πορεία.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ανάλογη ήταν η πορεία συνολικά για την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια από 36,3 δισ. ευρώ το 2009 υποχώρησαν σε 7,3 δισ. ευρώ το 2017.

Το ποσοστό των νέων χρηματοδοτήσεων προς ΜμΕ στο σύνολο των νέων χρηματοδοτήσεων διαμορφώθηκε σε μόλις 15,5% από 35,6% το 2009.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης