ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα στα δύο νοικοκυριά στηρίζεται σε συντάξεις!

• Απορροφούνται ευρωπαϊκοί πόροι για νέες θέσεις εργασίας;

«Είναι αδιανόητο την ώρα που ένα στα δυο νοικοκυριά στηρίζεται σε συντάξεις και οι νέοι φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό, να παραμένουν αναξιοποίητοι ευρωπαϊκοί πόροι για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης!». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές, με πρώτο τον βουλευτή Κορινθίας κ. Χρήστο Δήμα, σημειώνουν ότι η ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας «δε συνάδει με το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά καθιστά αναγκαία την επίσπευση κάθε δυνατής συνδρομής στην ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας», όπως είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ερώτηση παρατίθενται στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), όπου καταδεικνύεται ότι «το 62,4% των νοικοκυριών δηλώνει ότι παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, ένα στα δύο νοικοκυριά σημειώνει πως στηρίζεται σε συντάξεις, ενώ το 20% των ερωτηθέντων φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω χρεών. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως το 25% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2018 στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό, το 32,2%, δηλώνει αδυναμία σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις το τρέχον έτος».

Οι υπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «στο πλαίσιο αυτό, οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται. Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 20,382 δις (20 Επιχειρησιακά Προγράμματα) + 0,370 δις (Διακρατικά Προγράμματα) + 0,970 δις (αύξηση προϋπολογισμού) = 21,722 δις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μαζί με την εθνική συμμετοχή συνιστούν ένα ποσό 26 δις προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, καθώς όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο (ν.4314/2014) είναι ψηφισμένο ήδη από το 2014».

Κατόπιν τούτων οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

1. Ποια ήταν η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2017 αλλά και σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με την παράθεση αναλυτικών πινάκων.

2. Σε τι ποσοστό επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2017 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά.

3. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την απορρόφηση (και όχι την εισροή) κοινοτικών πόρων για το έτος 2018 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην ΕΕ στις αρχές του έτους.

4. Ποιες δράσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης