Μέρκελ και Σαρκοζί κλείνουν το μάτι στην ΕΚΤ

Η γερμανική εφημερίδα "Welt της Κυριακής" αποκαλύπτει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει στην κρίση του ευρώ, θεωρώντας βέβαιο ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα δώσουν έστω και... διακριτικά το πράσινο φως. Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης τις σκέψεις των δυο ηγετών να εφαρμόσουν ένα νέο μνημόνιο σταθερότητας σε συνδιασμό με την επέμβαση της ΕΚΤ. Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να συμβάλλει εκδίδοντας ευρωομόλογα ή τυπώνοντας ευρώ.

Η εφημερίδα γράφει ότι προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρόχρονη διαδικασία αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012 ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας το οποίο θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν από αυτή μία πιο ενεργή συμμετοχή στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζει η Βελτ αμ Ζόνταγκ.

Ένας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως "εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει". Την Παρασκευή αξιωματούχοι δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης