Κηρύχθηκε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Έπειτα από πολλούς μήνες άκαρπων και επίπονων προσπαθειών για συμβιβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε χθες και επίσημα τον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Το Πεκίνο απάντησε άμεσα με δικούς του δασμούς, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που υπήρξε ποτέ μεταξύ τους.

Η επιβολή δασμών -25% σε αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων, με την προοπτική να συμπεριληφθούν επιπλέον αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων- από ΗΠΑ και Κίνα ταυτόχρονα θα πλήξει καταναλωτές και επιχειρήσεις και στις δύο χώρες.

Oξυνση της κόντρας

Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή εκπνοή της προθεσμίας της Ουάσιγκτον για την επιβολή των δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε ανακοίνωση μετά την εκπνοή της αμερικανικής προθεσμίας, ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ανταπαντήσει, γεγονός που σημαίνει ότι 545 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων, θα υποστούν επίσης δασμούς 25%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης