Κερδισμένη από το Brexit βγαίνει η Γερμανία - Έρευνα Ernst & Young: Πού σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν οι εταιρείες

Η Γερμανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος του Brexit - τουλάχιστον σε επίπεδο προσέλκυσης χρηματοοικονομικών κολοσσών και άλλων επιχειρήσεων.

Είναι γνωστό πως η γερμανική αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει ήδη έλθει σε επαφή με κορυφαίες ξένες τράπεζες προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για πιθανά σχέδια μετεγκατάστασης, ενώ την προτίμησή τους δείχνουν σε Φραγκφούρτη και Βερολίνο μεγάλες επιχειρήσεις που προσανατολίζονται σε «έξοδο» από το Λονδίνο αποκαλύπτουν δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών και έρευνες. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ernst & Young.

Στην έρευνα το 70% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί ήδη από το Brexit, με τον αντίκτυπο να εστιάζεται στα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις.

Σε ποσοστό 14% οι εταιρείες με παρουσία στη Βρετανία δηλώνουν έτοιμες να μεταφέρουν μέρος τουλάχιστον των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους εκτός χώρας μέσα στην επόμενη τριετία.

Εξ αυτών το 54% επιλέγει ως προορισμό τη Γερμανία, ενώ αξιοσημείωτο μερίδιο της πίτας (33%) εξασφαλίζει και μία χώρα που σπάνια αναφέρεται στους πιθανούς προορισμούς, η Ολλανδία. Ακολουθεί στην τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά, η Γαλλία, η οποία επιλέγεται από το 8% όσων έχουν αποφασίσει την έξοδο.

Αναλυτές της Ε&Υ επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος παραμένει ελκυστική επενδυτικά, παρά το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, αλλά προειδοποιούν ότι η «υπομονή των επενδυτών έχει όρια».

Όπως εξηγούν, η ελκυστικότητα της Ευρώπης ιστορικά έχει χτιστεί πάνω στη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα. Εάν αναπτύξει το προφίλ γεωπολιτικού ρίσκου μιας αναδυόμενης αγοράς, χωρίς όμως τις ανάλογες αποδόσεις, κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης