Και πάλι λίστα... νεκρών ή πτωχευμένων... οφειλετών.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε λίστα 4.151 φυσικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο 14.9  δισ. ευρώ! Διαβάζοντας την λίστα τα συμπεράσματα που βγάζει κανείς είναι:

* Τεράστια ποσά τα οποία χρωστούν άνθρωποι που είναι ήδη φυλακισμένοι, έχουν πεθάνει ή έχουν πτωχεύσει. Στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα των αδελφών Κοσκωτά (4,8 εκ. ευρώ), του Μπατατούδη (2,5 εκ.), του Ψωμιάδη της ΑΣΠΙΣ (1,15 εκ.) και άλλων. Πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν καταστραφεί.

* Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσά που έχουν καταλογιστεί σε μεγαλοαπατεώνες, που έχουν φυλακιστεί. Παράδειγμα ο 60χρονος λογιστής Ν. Κασιμάτης που έχει καταδικαστεί σε 200 χρόνια φυλακή και για μια απάτη 60 εκ. ευρώ τώρα χρωστά... 1 δισ. ευρώ! Είναι πρώτος στην λίστα αλλά δεν πρόκειται να καταβάλλει έστω ένα ευρώ στο Δημόσιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα που επέβαλε (για παραδειγματισμό...) το Δημόσιο, μετέτρεπαν μια βιώσιμη οφειλή, πρακτικά σε ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΗ. Ο οφειλέτης ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί πια και καταστρεφόταν οριστικά... Επίσης είναι φανερό ότι η λίστα αυτή, περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν πια. Το Δημόσιο προχώρησε σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση στην οποία έσπευσαν όσοι μπορούσαν να την αποδεχθούν. Όλοι οι υπόλοιποι όμως μάλλον αδυνατούν.

Τέλος εντυπωσιάζει η ανεύθυνη προσέγγιση πολλών ΜΜΕ στο θέμα των φοροοφειλετών. Εν μέσω καταστροφικής ύφεσης, με τα θύματά της να αυξάνονται συνεχώς, είναι όντως απάνθρωπο να αναρωτιούνται "γιατί δεν προφυλακίζονται και τους αφήνουν ελεύθερους" (Τα Νέα, 23.1.12). Δεν τους περνά από το μυαλό ότι τους κατέστρεψε η ύφεση και -αντιθέτως- χρειάζονται υποστήριξη;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης