ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ρουμπινί: «Βλέπει» έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη

Την πιθανότητα να μην καταφέρει η Ιταλία να διατηρήσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε ανεκτό επίπεδο, παρά το έκτακτο πακέτο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη, εάν δεν λάβει πιο επιθετικά μέτρα.

Επίσης, ο κ. Ρουμπινί εκτίμησε πως εκτός από την Ελλάδα, και η Πορτογαλία και η Ισπανία κινδυνεύουν να αποβληθούν από την νομισματική ένωση.

"Θα έλεγα ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι το "Plan A" για την Ιταλία δεν θα φέρει αποτελέσματα", δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters ο κ. Ρουμπινί.

"Η Ιταλία μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και κάποια στιγμή αργότερα να αναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη".

Η Ιταλία, με χρέος ύψους 1,9 τρισ. ευρώ, έχει "πάρει τη θέση" της Ελλάδας στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς οι αγορές ομολόγων την έχουν "σπρώξει" πολύ κοντά στο να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο όμως η ευρωζώνη δεν "αντέχει" να δώσει.

"Είναι εξαιρετικά πιθανό η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή να μην μπορέσει να την ανακτήσει", δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος, στο περιθώριο συνεδρίου στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι είναι "εξαιρετικά πιθανό" η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες"

Σύμφωνα με τον ίδιο, που κατατάσσει την Πορτογαλία στην ίδια "θέση" με την Ελλάδα, οι δυο χώρες "είναι αρκετά μικρές ώστε αν μπορέσουν απομονωθούν, και φύγουν, αυτό μπορεί να γίνει με έναν ημι-ελεγχόμενο τρόπο". "Αν όμως η Ιταλία ή/και η Ισπανία φύγουν, τότε αυτό ουσιαστικά σημαίνει διάλυση της ευρωζώνης".

Ο κ. Ρουμπινί χαρακτήρισε επίσης "ανέκδοτο" το ύψους 440 δις. ευρώ EFSF, αλλά και το προτεινόμενο "όχημα ειδικού σκοπού" (SPV) που θα μόχλευε την δυνατότητα δανεισμού του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ, κατά τον ίδιο, το ΔΝΤ μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχει επαρκή χρηματοοικονομική στήριξη.

 

 

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης