Κίνα: Οι ΗΠΑ με τους δασμούς «ανοίγουν πυρ» εναντίον όλου του κόσμου

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «ανοίξουν πυρ» εναντίον όλου του κόσμου με τους δασμούς σε πολυάριθμα κινεζικά προϊόντα, ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα ενδώσει μπροστά στην απειλή του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον ούτε στον εκβιασμό, ενώ ο Γκάο Φενγκ επισήμανε ότι «δεν επιθυμούμε τον εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δώσουμε μάχη εν ονόματι των συμφερόντων της χώρας και του λαού», επαναλαμβάνοντας ότι θα επιβάλει σε αντίποινα τελωνειακούς δασμούς ίσου ύψους σε προϊόντα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «αυτοπυροβολούνται στο πόδι» με αυτά τα μέτρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ειδών που έχει στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον παράγεται από ξένες εταιρείες στην Κίνα. «Από τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, προϊόντα αξίας 20 δισ., δηλαδή το 59% του συνόλου, κατασκευάζονται από εταιρείες ξένων κεφαλαίων» και «οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό» εξ αυτών, εξήγησε ο Γκάο.

 «Τα αμερικανικά μέτρα ουσιαστικά επιτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ εναντίον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους», επέμεινε.

Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 00:01 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ την Παρασκευή (το μεσημέρι ώρα Πεκίνου, στις 07:01 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης