Η λιτότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση την Ευρώπη, λέει ο νομπελίστας Στίγκλιτζ

Η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα «σε πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα» για την επίλυση της κρίσης, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ο αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι «η λιτότητα δεν συνιστά λύση, αντιθέτως αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κρίσης στην Ευρώπη και την Αμερική».

«Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες και πλήθος ενδείξεων ότι η ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση» δήλωσε από το Ελσίνκι ο Στίγκλιτζ σημειώνοντας ενδεικτικά ότι ακόμα και η φινλανδική οικονομία «παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης αν όχι ύφεσης».

«Περισσότερη λιτότητα σημαίνει απλώς μια πιο αδύνατη οικονομία και περισσότεροι άνεργοι» δήλωσε ο ίδιος αναφέροντας ότι τα σημάδια είναι περισσότερο από ποτέ εμφανή στην Ισπανία.

Προτείνοντας λύσεις εξόδου από την τρέχουσα κρίση της ευρωζώνης σημείωσε επιγραμματικά ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης, η έκδοση ευρωομολόγων καθώς και η πρόβλεψη για ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης δηλώνουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το νόμισμα αλλά διστάζουν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα» κατέληξε ο Στίγκλιτζ.
Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης