Η Κίνα φορολογεί τις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων

Η Κίνα θα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα αυτοκίνητα που εισάγει από τις ΗΠΑ, σε μία νέα κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, τα οχήματα αυτά πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του κόστους τους στην κινεζική αγορά προκαλώντας ζημιά στην ντόπια βιομηχανία.

Οι φόροι θα επιβληθούν σε μοντέλα των General Motors, Chrysler, Mercedes Benz και BMW τα οποία κατασκευάσθηκαν στις ΗΠΑ. Η Κίνα διαθέτει πλέον την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Οι διαφορετικοί δασμοί που θα επιβληθούν για δύο χρόνια σε κάθε εταιρεία κυμαίνονται από 2% έως 21,5% και θα αφορούν εισαγόμενα αυτοκίνητα και SUVs με μηχανές άνω των 2 λίτρων, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός.

Η απόφαση αυτή προέκυψε αμέσως μόλις η Κίνα έχασε μία διετή μάχη σχετικά με εξαγωγές ελαστικών προς τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε υπέρ των ΗΠΑ επιτρέποντας τη σημαντική αύξηση των δασμών επί κινεζικών ελαστικών που εισάγονταν στις ΗΠΑ και απέρριψε έφεση της Κίνας πως οι δασμοί του 2009 ήταν προστατευτικοί.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης