Η Ευρώπη σε βαθιά ύφεση (όπως και η Γερμανία), το 2012.

Ευρωζώνη και ευρώ

Για πρώτη φορά όλοι σχεδόν οι οικονομολόγοι συμφωνούν: Οι πολιτικές λιτότητας στις χώρες του νότου και η μείωση εξαγωγών και κατανάλωσης στις χώρες του βορρά, οδηγούν με βεβαιότητα το σύνολο της ευρωζώνης σε σοβαρή ύφεση.

* Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί το 2012 "χρονιά κρίσης" για το ευρώ, ενώ θεωρεί πολύ πιθανό "να φύγουν χώρες από την ευρωζώνη".

* Ο Νουριέλ Ρουμπίνι συμφωνεί ότι "κάποιες χώρες θα βγούν από την νομισματική ένωση".

* Η Κριστίν Λαγκάρντ "βλέπει" επέκταση της ύφεσης ακόμα και σε χώρες υπεράνω υποψίας όπως Κίνα,Ρωσία, Βραζιλία. (Σημειώστε ότι η οικονομική κρίση αφορά Ευρώπη και ΗΠΑ, όχι τον υπόλοιπο κόσμο που δεν τον έχει αγγίξει).

Από την ύφεση δεν πρόκειται να γλυτώσει ούτε η Γερμανία που βλέπει οπισθοχώρηση των οικονομικών της μεγεθών.

Οι οικονομολογοι επιμένουν ότι μόνο με παρέμβαση της ΕΚΤ υπάρχει ελπίδα στην Ευρώπη. Δηλαδή εκτύπωση ευρώ, ή έκδοση ευρωομολόγου που θα αντικαταστήσει τα κρατικά δάνεια και θα τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας παντού.

Η κρίση της ευρωζώνης είναι πάντως μια κρίση του ευρώ. Χώρες με διαφορετικές οικονομίες είναι αδύνατον να έχουν το ίδιο σκληρό νόμισμα. Η ισχυρή Γερμανία δεν μπορεί να έχει το ίδιο νόμισμα με τις αδύναμες οικονομικά Ελλάδα και Πορτογαλία...

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αν δεν επέμβει η ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε επιστροφή των εθνικών νομισμάτων σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. "Τυπώστε ευρώ για να μην χρειαστεί να ξανατυπώσετε τα παλιά σας εθνικά νομίσματα" είναι το μήνυμά τους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης