Η Ευρώπη αρχίζει επιτέλους να σκέπτεται να τυπώσει χρήμα (αργά ή γρήγορα θα το κάνει)

Η Ευρώπη σκέπτεται επιτέλους να πράξει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την πρώτη στιγμή για να αποφύγει την κρίση : Να τυπώσει ευρώ. Με τα νέα χαρτονομίσματα να ξεκινήσουν μεγάλα δημόσια έργα, να αποπληρωθούν δανεικά, να γίνουν πολλά προϊόντα ανταγωνιστικά, να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα.

Σήμερα το οικονομικό σκηνικό στην ευρωζώνη χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό, υποτονική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Καθώς τα επιτόκια είναι ήδη στο 0,25% και η αγορά δεν αναμένει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον ως τα μέσα του 2016, ακόμα και μια μείωση επιτοκίων (στο 0,1%) δεν θα έχει καμία επίπτωση.Η Ευρώπη χρειάζεται φρέσκο χρήμα.

Σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος) αλλά η πιθανότητα το Συμβούλιο της ΕΚΤ να καταλήξει τώρα σε μια τέτοια απόφαση δεν είναι "πολύ πιθανή".

Οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών εκτιμούσαν επίσης ότι ο αποπληθωρισμός αποτελεί απειλή και για την Ελλάδα, καθώς πιέζει ανοδικά το ελληνικό χρέος (μέσω των επιπτώσεων στο ονομαστικό ΑΕΠ), αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων λιτότητας, αλλά και νέας εσωτερικής υποτίμησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης