Η Ευρωζώνη προσπαθεί να αποταμιευτούν από το PSI, 10 δισ. ευρώ για τα μελλοντικά ελλείμματα της Ελλάδας...

EE

Φωνή λογικής από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει και άλλα ελλείμματα. Πώς θα καλυφθούν; Η ΕΕ σκέπτεται να περικόψει ποσό 10 δισ. ευρώ από αυτά που προορίζονται για τις Τράπεζες, να τα καταθέσει σε ένα Ταμείο και με αυτά να καλύπτει μελλοντικά ελλείμματα.

Θυμίζουμε ότι η ασφυκτική απαίτηση της τρόικας για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Έτσι κάθε φορά που προκύπτουν υστερήσεις αρχίζει η γκρίνια: "Αποτύχατε, πάρτε κι άλλα μέτρα, δεν θα σας δώσουμε άλλα δανεικά" κ.λπ. Έχει γίνει κατανοητό ότι αυτή η ασφυκτική αξίωση δεν έχει νόημα. Η ύφεση δεν τιθασσεύεται με... κατασταλτικά μέτρα!

Σε περίπτωση που όντως εξασφαλιστούν αυτά τα 10 δισ. ευρώ το "κούρεμα" των ομολόγων θα γίνει ως εξής: 50% ιδιώτες, 40% σε νέα ομόλογα και 10% σε ομόλογα EFSF. Έτσι τα κράτη της ευρωζώνης θα δώσουν για το PSI μόνο 20 δισ. ευρώ (αντί για 30 που έχει συμφωνηθεί). Τα 10 δισ. ευρώ που περισσεύουν θα μπορούν να διατεθούν για μελλοντικά ελλείμματα της Ελλάδας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης