Η Ελλάδα η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με «ληξιπρόθεσμη οφειλή» στο ΔΝΤ-Ποιες θα είναι οι κυρώσεις

Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει σήμερα Τρίτη (18:00 ώρα Ουάσιγκτον) τις δόσεις ύψους 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα καταστεί η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με «ληξιπρόθεσμη οφειλή» (overdue financial obligation) στην ιστορία του Ταμείου. 

Στην περίπτωση αυτή, αύριο 1η Ιουλίου η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη μη πληρωμή της δόσης (επιταχύνοντας τις διαδικασίες που της δίνουν τη δυνατότητα να περιμένει ακόμη και ένα μήνα προκειμένου να το πράξει αυτό). 

Η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε βάσει του κανονισμού του Ταμείου να ενημερώσει στο τέλος Ιουλίου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή τη Ελλάδος κάτι που από πολλά ΜΜΕ έχει χαρακτηρισθεί ως «περίοδος χάριτος». Δεδομένου του δημοψηφίσματος της Κυριακής κάποιοι θα ανέμεναν ότι θα έδινε πρόσθετο χρόνο στην Ελλάδα πριν την κηρύξει ως ληξιπρόθεσμο οφειλέτη.

Ωστόσο, δεδομένου του γεγονότος ότι η μη πληρωμή της δόσης έχει γνωστοποιηθεί εμμέσως από την ελληνική κυβέρνηση και είναι ευρέως γνωστή (λόγω της προβολής του θέματος) η Γενική Διευθύντρια δεν θα κρατήσει στάση «αβροφροσύνης» προς την κυβέρνηση Τσίπρα και θα ενημερώσει άμεσα για το ληξιπρόθεσμο χρέος (το ΔΝΤ δεν το χαρακτηρίζει ως χρεοκοπία) -default). 

«Το ΔΝΤ έχει σημαντική έκθεση στην Ελλάδα. Αυτό η χώρα πρέπει να αρχίσει να το συνειδητοποιεί νωρίτερα παρά αργότερα» ανέφερε πηγή από την Ουάσιγκτον.

Τα βήματα που ακολουθεί το ΔΝΤ σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι 15 και κυμαίνονται από μια απλή σύσταση προς το κράτος μέλος, ώστε να καταβάλει άμεσα την οφειλή του, έως και την αφαίρεση το δικαιώματος ψήφου της χώρας, κάτι που συμβαίνει μετά από 18 μήνες από την αναγνώριση της οφειλής. Στους 24 μήνες από την δημιουργία του ληξιπρόθεσμου χρέους το ΔΝΤ δρομολογεί μέτρα για την αναγκαστική αποπληρωμή του με παράλληλη εκδίωξη του κράτους (εφόσον υπάρξει η σχετική πλειοψηφική απόφαση για αυτό).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης