Η Ελλάδα ίσως καταλήξει σε δυο νομίσματα

Το ελληνικό κράτος θα τυπώνει δραχμές και με αυτές θα πληρώνει συντάξεις και μισθούς, μένοντας ωστόσο στο ευρώ με το οποίο θα πληρώνει τα χρέη και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις του.

Αυτή τη δυνατότητα για την Ελλάδα, (παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος) αναλύει η Wall Street Journal.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση.

Τώρα υπάρχει και μια τρίτη άποψη: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα δυσκολευθεί να πληρώσει δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου.

Μια πτώχευση θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας.

Χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με την απόσυρση καταθέσεων. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφύγει την πτώχευση τραπεζών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης