Η Αθήνα υποψήφια έδρα για τον οργανισμό φαρμάκων

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη φιλοξενία των δύο οργανισμών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), οι οποίοι λόγω του Brexit θα μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη. Τις δύο έδρες διεκδικούν 23 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η Αθήνα είναι μεταξύ των υποψηφίων για τον οργανισμό φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει πλέον όλες τις προσφορές με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 22 Ιουνίου.

Η αξιολόγηση θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση με βάση την αξιολόγηση αυτή.

Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Νοέμβριο του 2017.

Τα κριτήρια και οι πόλεις

Οι πόλεις που επελέγησαν θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια: 

  • Εξασφάλιση ότι ο οργανισμός μπορεί να συγκροτηθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία και να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Το κριτήριο αυτό αφορά ιδίως την έγκαιρη διαθεσιμότητα κατάλληλων, ασφαλών από κάθε άποψη γραφειακών εγκαταστάσεων.
  • Προσβασιμότητα της τοποθεσίας, από πλευράς συχνότητας και διάρκειας των αεροπορικών συνδέσεων των πρωτευουσών όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τους αερολιμένες που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία, τη διαθεσιμότητα, συχνότητα και διάρκεια των συνδέσεων των αερολιμένων αυτών και της τοποθεσίας με μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα των καταλυμάτων.
  • Ύπαρξη επαρκών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για τα τέκνα των εργαζομένων και σχολείων που προσφέρουν πολύγλωσση εκπαίδευση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και τη δυνατότητα κάλυψης των μελλοντικών εκπαιδευτικών αναγκών.
  • Κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατρική περίθαλψη τόσο για τα τέκνα όσο και για τους/τις συζύγους.

Πέρα, από τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια, η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών αναφέρεται επίσης στη σκοπιμότητα της γεωγραφικής εξάπλωσης και στον στόχο να δοθεί προτεραιότητα στις προσχωρούσες χώρες κατά την κατανομή των εδρών άλλων οργανισμών που θα συσταθούν στο μέλλον, όπως τέθηκε από τους ηγέτες το 2003 και επιβεβαιώθηκε το 2008. 

Ο ΕΜΑ

Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι πόλεις που προκρίθηκαν για την τελική φάση είναι οι εξής: Αθήνα, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεπ.

Η χώρα που θα πάρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πέρα από τους 900 υπάλληλους με τις οικογένειές τους, θα προσελκύει και χιλιάδες επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία στην πόλη όπου θα έχει έδρα ο οργανισμός θα έχουν επιπλέον 65.000 διανυκτερεύσεις ετησίως.

Η ΕΑΤ 

Για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) προκρίθηκαν στην τελική φάση 8 ευρωπαϊκές πόλεις: Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βιέννη, Βαρσοβία. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), αριθμεί 189 υπαλλήλους, συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, και ανέλαβε όλες τις υφιστάμενες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας. 

Η ΕΑΤ στοχεύει στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής και συνεπούς προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης