Επτά πυλώνες για την αξιοποιηση των 32 δισ. ευρώ - Τι προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Πισσαρίδη

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 32 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει γρήγορα τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, την πράσινη ανάπτυξη και την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η λεγόμενη Επιτροπή Πισσαρίδη είναι μια ομάδα έμπειρων οικονομολόγων, καθηγητών και ανθρώπων της αγοράς, στην οποία έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός να εκπονήσει μια αναλυτική έκθεση για την αξιοποίηση των 32 δισ., αλλά και συνολικά των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Επικεφαλής είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπελίστας Οικονομολόγος, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ αναπληρωτής επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Η επιτροπή παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, που εκτείνεται σε περίπου εκατό σελίδες. Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

  • Άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  • Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και μείωση της παραοικονομίας.
  • Επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση.
  • Αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
  • Υλοποίηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
  • Υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Η ομάδα των καθηγητών και οικονομολόγων υπό τους κ. Πισσαρίδη και Βέττα προτείνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Σε αδρές γραμμές, είναι οι ακόλουθοι:

01. Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
02. Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
03. Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια και κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.
04. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους.
05. Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
06. Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.
07. Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις ση-μαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.
08. Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
09. Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.
10. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
11. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.
12. Σταδιακή μεταφορά πόρων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.
13. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
14. Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
15. Ανάπτυξη υποδομών

Η έκθεση εξειδικεύει τις παραπάνω προτάσεις όπως και άλλες, που συνολικά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη στροφή της οικονομίας προς έναν δρόμο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις αυτές.

Όπως ανέφερε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και, βέβαια, στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να λάβουμε υπ’ όψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπόλοιπων κομμάτων, ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης