Εξαπλώνεται η κρίση παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Διαφωνία υπάρχει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους χειρισμούς της ΕΚΤ, ωστόσο, Σαρκοζί και Μέρκελ συμφωνούν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις της για να συγκρατηθούν οι αγορές και να μην εξαπλωθεί η κρίση σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Η Moody's υποβάθμισε 12 γερμανικές τράπεζες

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 12 γερμανικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο αμερικανικός οίκος
αξιολόγησης Moody's με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν θα μπορέσουν να λάβουν εξωτερική οικονομική βοήθεια αν χρειαστούν στήριξη λόγω της εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Αντιμέτωπες με τον «σοβαρό κίνδυνο» της εξασθένησης της φερεγγυότητάς τους είναι και οι αμερικανικές τράπεζες, σε περίπτωση που βαθύνει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

«Αν δεν επιλυθεί η κρίση χρέους έγκαιρα και αποτελεσματικά, η ευρύτερη πιστωτική προοπτική για την αμερικανική τραπεζική βιομηχανία θα μπορούσε να επιδεινωθεί», προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν «διαχειρίσιμη» έκθεση στις προβληματικές αγορές της Ευρώπης, «περαιτέρω διάχυση της κρίσης εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο», αναφέρει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, η έκθεση των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και στα πέντε πιο προβληματικά κράτη (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) είναι μικρότερη από την έκθεσή τους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για την ΕΚΤ

Καθώς η γαλλική οικονομία απειλείται ήδη από την κρίση αλλά και με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας ζητεί όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να «φρενάρει» την κούρσα των επιτοκίων δανεισμού στα ομόλογα της ευρωζώνης.

Σε αυτό συμφωνεί και το Βερολίνο διαφωνεί όμως με τη γαλλική πρόταση ενίσχυσης του ρόλου του Μηχανισμού Στήριξης EFSF ώστε να λειτουργεί ως πιστωτικός οργανισμός παίρνοντας χρήματα από την ΕΚΤ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαρουάν υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης που μετά την Ιταλία προχωρά σε Βέλγιο, Αυστρία και Γαλλία.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF αντιβαίνει τους κανονισμούς των ευρωπαϊκών συνθηκών και δεν μπορεί να δοθεί.
 
Ακόμα και ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη που παραιτήθηκε χθες είχε προτείνει να αγοράσει το ΔΝΤ ομόλογα της ευρωζώνης, για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα λέγοντας ότι το Ταμείο μπορεί μόνο να δανείζει και όχι να παρεμβαίνει

Πηγή: 
tanea.gr

Δείτε επίσης