Ελπίδες πλήρους ανάκαμψης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (πώληση)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και τον ειδικό διαχειριστή.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία περιλαμβάνεται και η ναυπήγηση πλοίων επιφανείας κατέστησε το ναυπηγείο με τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και τη σχετικά μικρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων, πόλο έλξης για υποψήφιους ξένους επενδυτές που το επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ τους και αντιπροσωπεία της Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) που κατείχε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ναυπηγείου έως ότου εισήλθε στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης.

Η γερμανική αντιπροσωπεία που είχε επαφές και με κυβερνητικούς παράγοντες, θέλησε να δώσει το «παρών» ύστερα από παρότρυνση και της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει εκφράσει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν αγνοηθεί από την Αθήνα σε σχέση με τις γαλλικές και τις αμερικανικές σε ό,τι αφορά τα αμυντικά προγράμματα. 

Κυβερνητικές πηγές κατέστησαν σαφές στον νομικό σύμβουλο κ. Μπράκερ, ότι η συμμετοχή του γερμανικού ομίλου στην πράξη πώλησης είναι αδύνατη επειδή, σύμφωνα με την Ε.Ε., ο νέος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου «δεν θα πρέπει να έχει έμμεση ή άμεση σχέση είτε με τον Ισκαντάρ Σάφα είτε με την Thyssen», δηλαδή τους δύο προηγούμενους μετόχους της επιχείρησης.

Χωρίς την πλήρωση αυτού του όρου, η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι στο μελλοντικό σχήμα δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει ούτε ο κ. Σάφα αλλά ούτε και η Thyssen, που ήλεγχαν αντιστοίχως το 75% και το 25% των μετοχών πριν από τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης